Jelmer Uitentuis

project- en programmaontwikkeling

menu

What would Beyoncé?
Het complexe maatschappelijke thema dat ik, samen met mijn stagiair, onderzocht was: het verschil tussen white/liberal feminism en black feminism. Voor veel mensen is dat onderscheid helemaal niet zo bekend of duidelijk.
Eerst hebben we middels bronnenonderzoek de thematiek in kaart gebracht, en helder gestructureerd. Om het thema bij een grote groep jonge geïnteresseerden te introduceren en te verhelderen hebben we een programma georganiseerd over “de politieke agenda van Beyoncé,” omdat veel jonge vrouwen zich interesseren voor deze artiest. En omdat Beyoncé zichzelf feminist noemt. De vraag die daarbij natuurlijk moest worden onderzocht: is Beyoncé een representant van het witte/liberale feminisme, of van het zwarte feminisme.
De avond was succesvol. Ruim 300 aanwezigen (man/vrouw, verschillende culturele achtergronden), een panel bestaande uit: Myrthe Hilkens, Jaap Kooiman, Devika Partiman, Jessy de Abrue en Annelotte Prins, olv. Sylvana Simons. We gebruikten veel beeldmateriaal, oa van het nummer Girls en uit de albumfilm Lemonade.

Joris Luyendijk, dit kan niet waar zijn.
De Correspondent vroeg mij mee te denken over een programma rond het boek “Dit kan niet waar zijn” van Joris Luyendijk, over de bancaire sector in de Londonse city na de crisis. Een urgent onderwerp, waaraan vele kanten belicht zouden kunnen worden. Luyendijk gaf in die tijd regelmatig lezingen over het boek. Het probleem bij ons publiek was dat we al vooraf wisten dat een groot deel van het publiek het boek gelezen had.
Daarom hebben we uit de complexe maatschappelijke discussie rond het boek een aantal thema’s gehaald, en die verder uitgewerkt tijdens het programma. De vergelijking tussen de Nederlandse situatie en de Engelse, de verantwoordelijkheid van de politiek, de historische ontwikkeling in Nederland van de bancaire sector, en de toekomst van de financiële sector. Deze onderwerpen hebben we behandeld met vraaggesprekken, lezingen en theater.
Doordat de vraag naar kaarten erg groot was, heeft de Correspondent besloten een live-stream te maken om een nog groter publiek deelgenoot te laten worden van de avond.
Deze stream is hier terug te kijken.

Stuur een mail
of
Bel