Jelmer Uitentuis

project- en programmaontwikkeling

menu

Tips voor stage en werkervaringsplekken

June 14, 2017

Twee jaar geleden organiseerde ik het twintigersdilemma Starter of Stagiair in Felix Meritis in Amsterdam. Bij de organisatie van die bijeenkomst leerde ik veel over wat stages en werkervaringsplekken eigenlijk zijn. In de tussentijd leerde ik over hoe je er zelf voor kunt zorgen dat jouw stage een succes wordt.

1) Weet wat je na je stage wil
Een stage doe je niet om koffie te zetten, maar ook niet om na de stage te denken: wat nu?
Kies dus een stage om iets te leren, of om iets uit te zoeken.
Als je weet wat je na je stage zou willen doen kan je beter inschatten of je hetgeen je in die stage leert ook werkelijk helpt bij het realiseren van die toekomstplannen.
Je kunt ook een stage doen om uit te zoeken of je iets zou willen. Weet dan wat je uit wil zoeken, en zorg ervoor dat je daar regelmatig (met iemand anders) op reflecteert. Als je iets wil uitzoeken, en je hebt dat gedaan dan moet je eigenlijk ook stoppen met de stage (tenzij je tot de conclusie bent gekomen dat je in die organisatie wil werken… zie 4)

2) Weet je niet wat je wilt?
Dan kun je beter een part time job ergens zoeken, en eerst maar eens uitzoeken wat je wilt… want een stage is chronisch onderbetaald en vreet tijd (fulltime is eerder regel dan uitzondering). En om na je stage te gaan bedenken: wat heb ik hier nou aan gehad…? is zo zonde.

3) Je moet iets leren!
Je stage is geen werkplek. Je moet dus iets leren. En dat moet je vooraf met je stagebegeleider duidelijk maken en ook opschrijven. Dit zijn je leerdoelen, dit is de manier hoe je dat leert.
Die leerdoelen worden niet bepaald door je stageplek, jij bepaalt het ook niet, maar jullie bepalen het samen.
Dus: voordat je ja zegt tegen een stage stel je eerst dat plan samen. Een goede stagebegeleider zal je suggesties doen over de dingen die je kunt gaan leren, maar luistert eerst uitgebreid naar wat jij kan en wat je zou willen leren. Denk daaraan weer aan: weet wat je van je stage wil.

4) Een stageplek is een opstapje naar werk.
De idee van een stage is dat jij van je stageplek een baan kan maken. Daar kun je zelf voor zorgen door je onmisbaar te maken, en dat doe je door exclusieve expertise op te bouwen. Dit laatste doe je bijvoorbeeld door een specifieke onderzoeksopdracht in jouw stage te doen. Jij weet daar dan heel veel van af, de stageplek vindt het een belangrijke toevoeging aan zijn portefeuille, en zal jou dus aannemen als nieuwe werknemer (ideale situatie).
Je hoeft niet per se bij je stageplek te willen blijven werken. Maar het kan wel zijn dat jouw stage echt een meerwaarde is in de branche waar jij wil werken. Bijvoorbeeld omdat je bij een organisatie of stagebegeleider zit die echt goed bekend staat. Let daar dus op bij de keuze voor je stageplek.
Er zijn wel een aantal indicaties dat je geen baan aan je stage gaat overhouden. Een paar: de stageplek zegt het vooraf. “Er is geen geld, dus je zult aan het eind van deze stage moet je op zoek naar iets anders…”
Een andere indicatie: er is een grote hoeveelheid stageplekken in de organisatie beschikbaar. Veelal is er dan gewoon geen geld om voldoende personeel in dienst te nemen.
Vraag ook bij zo’n stageplek hoeveel oud-stagiairs er bij nu nog op die plek werken, of waar ze anders terecht gekomen zijn. Dat geeft een goede indicatie of je met jouw stage werkelijk kans hebt om bij hun, of in de branche waar je wil werken terecht te komen. En het geeft aan hoe geïnteresseerd de organisatie werkelijk is in z’n oud-stagiairs.

5) En dan accepteer je een stageplek… moet je dan een vergoeding krijgen?
Ja. Een klein maar prettig bedrag waardoor jij je huur en wat eten kunt betalen. Want door jouw stage heb je geen tijd meer om barista te zijn. Een stagevergoeding onderhandelen is onderdeel van de dingen die je moet leren. Dus ook al zeggen ze vooraf nee, regel het gewoon.

6) Werkervaringsplek?
Hiervoor geldt vrijwel hetzelfde als voor een stage. Belangrijk voor een werkervaringsplek is dat je het moet kunnen combineren met een studie, of dat je de ervaring opdoet op meerdere afdelingen. En ook bij deze plek geldt: uitgezocht wat je wilde uitzoeken…? Dan moet je kappen, tenzij je bijna zeker weet dat je op die plek wilt en kunt gaan werken.

7) Werk en stage-stelregels.
Als je in de luxepositie zit dat je veel werk zou kunnen doen, dan moet je werk, of je stage, eigenlijk voldoen aan 1 van de volgende 3 punten. Of je leert er heel veel van, of je hebt er ongelofelijk veel plezier in, of je verdient er bakken met geld mee. Bij een stage is de eerste regel essentieel.

Belangrijk.
Het is jouw carriere. Niet de mijne. Dus jij mag alle keuzes maken die je wil. Gooi dus deze tips allemaal in de prullenbak, of neem ze ter harte. Mag je helemaal zelf weten.
Wil je er eens over praten, dan kan je me mailen. Uiteraard ben ik ongelofelijk duur. Want: als je met mij gesproken hebt verspeel jij geen half jaar aan een onzinnige stage, maar leer je er echt ontzettend veel van.