Jelmer Uitentuis

project- en programmaontwikkeling

menu

Vrijheidscolleges

Vrijheidscolleges
De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. Wij benaderen bekende personen die het publiek aanzetten na te denken over het thema vrijheid en wat vrijheid voor hen betekent.

Four Freedoms
Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘State of the Union’ uit, de jaarlijkse troonrede van het Amerikaanse volk. Zijn rede ging de geschiedenis in als de ‘Four Freedoms’ rede: Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de freedom from fear, freedom from want, freedom of speech & expression en de freedom of worship.

Werkzaamheden
Ik benader de sprekers, maak er afspraken mee, en bereid met hen de lezingen voor. We zoeken naar de juiste invalshoek, de juiste opbouw, bezoek de lezingen en geef feedback.
Ik denk mee bij het ontwikkelen van de strategische positie van de stichting, in de vorm van nieuwe activiteiten en nieuwe partnerships.

2019
Benadering en begeleiding van de sprekers: Aafke Romeijn, Charles Groenhuijsen, Dieuwertje Blok, Stephan Sanders, Ronald Giphart, Özcan Akyol, Rajae el Mouhandiz, Jonathan Holslag, Sinan Can, Natascha van Weezel.
Organisatie van de landelijke opening in Tivoli Vredenburg.
2020
Benadering en begeleiding van de sprekers: Philip Freriks, Danny Ghosen, Shirin Musa, Bilal Wahib, Angelique Houtveen, Robert Vuijsje, Splinter Chabot, Liesbeth Zegveld, Natascha van Weezel, Sinan Can.
Voorbereiding Four Freedoms Meetup, publieksbijeenkomst bij de uitreiking van de Four Freedoms awards in Middelburg. En de Four Freedoms Tour. Met oa Sander de Kramer, Johnny de Mol, Simone Weimans, Dieuwertje Blok, Maria Ressa, Leoluca Orlando, Azza Karam.
Door de Coronacrisis zijn de lezingen uitgesteld tot nader orde. De Four Freedoms awards worden in 2021 uitgereikt.