Jelmer Uitentuis

project- en programmaontwikkeling

menu

De meeste mensen deugen

October 10, 2019

De meeste mensen deugen
Tivoli Vredenburg, Utrecht, 25 september 2019
Rutger Bregman, Thomas van Zijl

Veel schrijvers organiseren een boekpresentatie wanneer hun boek net is verschenen. Ze nodigen vrienden uit in het pand van de uitgever, laten twee mensen reageren op het boek, de uitgever zegt ook nog iets aardigs. En dan is er een borrel. De uitgever betaalt de drankjes en de bitterballen. Voor promotie van de meeste boeken is weinig budget beschikbaar. Het is vooral om de kluizenaar te feliciteren omdat hij nu eindelijk weer naar buiten kan. Hoera! En daarna is het wachten op de laaiende recensies, die nauwelijks extra verkoop opleveren. Dit is het, toch wel, tragische lot voor vele auteurs.

Maar als je Rutger Bregman heet, en er wereldwijd al tienduizenden boeken van je zijn verkocht, dan kun je die boekpresentatie best wat grootser aanpakken. In de vorm van een heuse theatertour.
Bregman was columnist bij de Volkskrant, en werd werknemer van de Correspondent sinds de oprichting. Afgelopen jaar gingen twee filmpjes van hem viral: eentje waarin hij pleitte voor belastingen op het Wereld Economisch Forum in Davos, later een filmpje waarin hij het aan de stok krijgt met de Tucker Carlson, presentator bij de rechtse nieuwszender Fox news in Amerika. Zijn eerdere boeken Utopia voor Realisten en Gratis Geld voor Iedereen waren internationale bestsellers.

Nu organiseert de Correspondent al een tijdje theatertours in samenwerking met het productiebedrijf het Haagsch College. De vorm is die van een lezing door de betreffende Correspondent. Als publiek word je opgewarmd door een vrolijke spring in het veld, Thomas van Zijl, die het palmares van Bregman kort de revue laat passeren. Fantastisch dat jullie er zijn, we hebben een geweldige spreker, er is aan het eind nog tijd voor vragen. Ga lekker zitten want hier is…
En dan komt Bregman zelf op.

Het sterke van zijn verhaal is de opbouw. Want die is logisch, die begrijp je direct. Maar hij verklapt die opbouw ook al aan het begin, wat niet nodig is. Bregman beweegt op het podium alsof hij er geboren is, maakt ingestudeerde grapjes, heeft beeldfragmenten op orde. Aan zijn verhaal is geen euhhh spontaan.

Dat hoeft ook niet. Maar meer dan een beknopte samenvatting van zijn boek is het niet, en dat erkent hij zelf ook.

Na de aangekondigde pauze gaat de lezing door met de praktische tips. Bregman benadrukt de belangrijkste uitdaging van deze generatie, klimaatverandering, en komt vervolgens niet met een nieuw inzicht. De belofte was dat we na deze lezing anders naar de wereld zouden gaan kijken, maar we blijven een beetje doelloos achter.

De catchbox, een microfoon in stuk een schuimrubber, werd daarna de zaal ingegooid, zodat mensen vragen konden stellen. Deze tool leidt altijd tot hilariteit in een zaal met 2 balkons. De vragen waren niet uitdagend en na 4 vraagjes was het weer voorbij. Uiteraard wees de vrolijke spring in het veld ons nog op het volgende programma en de boekverkoop. Een hele goede avond en tot ziens!

De vraag is: wat was hier anders dan wat we konden lezen in het boek? De grafieken en de beelden die Bregman in zijn presentatie gebruikte worden in het boek genoemd. De verhalen en de oplossingen zijn allemaal hetzelfde. Daarvoor hoef je niet naar het theater. Ok, je doet er wat langer over om het boek te lezen (528 pagina’s), dus je hebt een quick win. En je ziet natuurlijk de Rutger Bregman. Meer is het niet.

Een uitverkochte zaal gegarandeerd, maar qua programma was het vooral een technisch goed uitgevoerd fantasieloos programma. Met zorg samengesteld, maar nogal saai.