Jelmer Uitentuis

project- en programmaontwikkeling

menu

knenojet-app

April 23, 2017

Goede ideeën, die ik zelf graag had willen opzetten, maar waar ik de tijd niet voor heb.

Hoe vaak per dag pak jij je telefoon en kijk je er op. En hoe vaak per dag was dat echt noodzakelijk, of voegde het iets toe? Je moet eens opletten hoevaak mensen – ikzelf inclu – facebook checken, nog even op nu.nl kijken, instagram en snapchat (o yeah). Nog even kijken of er mail binnengekomen is (nee dus). En heeft iemand gementioned of geretweet?
Wat een waste of time.

En echt gelukkig word je er niet door.
De kans dat je namelijk op een echt interessant artikel is vrij laag, en je had dat artikel veel makkelijker kunnen vinden door bijvoorbeeld dagelijks de correspondent te checken – want daar stond dat artikel toch al op. Voor je het weet zit je weer bij dat pandafilmpje.
Ok, ik ben zelf ook zo’n nutteloos telefoon kijker. En ik baal daarvan.
Ik vraag me dus af wat je er tegen kunt doen.
Gewoon afblijven.
Maar dat is zo moeilijk.
Dus vandaar mijn idee.
Eigenlijk wilde ik een app bouwen, een app die je installeert en die automatisch opstart wanneer je je toegangscode intikt.
Deze app zegt per dag hoe vaak je je telefoon opent
– dit is de 86e keer dat je op je telefoon kijkt vandaag
En dan vraagt de app: vind je het echt nodig?
Je toetst dan ja (of nee). En kan door naar de sessie.
Door statistieken bij te houden, kan je makkelijk zien hoe jouw behoefte aan je mobieltje zich ontwikkeld.
De knenojet-app. Ofwel: de Kijk Nou Eens Niet Op JE Telefoon – app.
De hoop die ik er mee heb is natuurlijk dat mensen iets minder op hun mobiel kijken. Onze mobieltjesobsessie vind ik soms nogal storend. Soms zelfs gevaarlijk (appen op de fiets, doe dat echt nooit!). En soms mis je gewoon dingen die je eigenlijk niet had willen missen. (en ja, ik doe en deed het allemaal…)
Ik ben alleen wel benieuwd of er een app te ontwikkelen valt die direct na die toegangscode zichtbaar wordt. Uiteindelijk kan ik ook geen apps of iets dergelijks programmeren, en past het ook niet bij de rest van m’n werkzaamheden. Kortom: goed idee, doe ik niet.

Maar: als jij het wil doen, laat het me dan even weten. Wellicht kan je samenwerken met een ander die dit ook wil. En natuurlijk wil ik die app graag testen.